Esquerra Republicana va presentar en l’últim ple municipal de Cerdanyola una moció per instar al govern municipal a crear un servei de biblioteques que faci arribar el préstec de llibres “als barris més allunyats del centre de la ciutat” com Bellaterra. La iniciativa es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits del plenari, menys el del Partit Socialista. De fet, Bellaterra és un dels llocs on l’Ajuntament s’ha compromès a estudiar la posada en funcionament d’un servei mòbil de biblioteques.

L’objectiu de la ja aprovada moció era apropar els serveis de préstec de llibres a tots els veïns i promocionar així la lectura. En el cas de Bellaterra, el Centre Cívic Joan Maragall i el del Turó de Sant Pau serien els espais els quals s’instal·laria de forma temporal el servei de tornada i recollida de llibres. De fet, els vocals d’ERC a Bellaterra ja van presentar la proposta a la Junta de Veïns de l’EMD de Bellaterra, el passat mes de gener. Ara, ratifiquen la línia a seguir i insisteixen que es potenciïn els Clubs de Lectura a Bellaterra i es faci una campanya informativa sobre l’accessibilitat que tenen els veïns de Bellaterra a les biblioteques de la UAB.

L’Helena Solà, la portaveu d’ERC, va ser l’encarregada de presentar la moció a l’Ajuntament de Cerdanyola, mentre a Bellaterra ho va fer Quim Oltra. Solà va destacar que “per fomentar la lectura entre adults i infants es necessiten unes polítiques i un equipament que persegueixi aquest mateix objectiu”. Així doncs, va apuntar que el més conseqüent era apropar els serveis bibliotecaris a tots aquells barris amb dificultats per arribar al centre de la ciutat: “en el cas de Cerdanyola, és molt més eficient el transport setmanal d’una unitat mòbil de préstec de llibres que fer que siguin les persones les que s’hagin de traslladar”.

D’aquesta manera i si el govern cerdanyolenc entoma la responsabilitat, Bellaterra faria un pas endavant en l’abastiment d’una demanda que fa anys que està en boca d’alguns veïns. Donada la seva localització, Bellaterra està envoltada de biblioteques – les de la Universitat Autònoma, les de Sant Cugat, les de Sabadell o la de Cerdanyola –, però al mateix temps no en fa ús. En aquests moments, el més semblant al préstec de llibres a Bellaterra és el punt d’intercanvi literari del Club i el del centre cívic del Turó de Sant Pau.

Finalment, cal destacar que el 2019, Esquerra Republicana de Cerdanyola, grup promotor de l’actual moció, va incloure en el seu programa electoral la proposta de creació d’un pla de préstec en línia de distribució setmanal. Ara, a més a més, també s’insta al govern de Cerdanyola a estudiar la possibilitat d’instal·lar casetes de llibres o biblionius – espais per deixar i recollir llibres a la natura – situats en diferents indrets del municipi.

Així doncs, tant amb aquesta última iniciativa, com la de l’establiment d’un servei bibliotecari mòbil a Bellaterra, s’apostaria per perseguir l’objectiu d’apropar els beneficis de la lectura i l’intercanvi literari als veïns que es troben més allunyats del centre. De moment, la possibilitat que Bellaterra pugui gaudir d’un servei mòbil de préstec de llibres s’està avaluant. Ara només queda esperar a les accions de l’executiu cerdanyolenc.