Margarita Torrent és l’actual vicepresidenta de la Unió de Veïns de Bellaterra, qui ha assumit part del lideratge de l’associació veïnal des que, Josep Maria Riba, l’antic president, va decidir encaminar-se cap a l’àmbit polític, a través del seu nou partit Bellaterra Endavant. Quins reptes es planteja ara la Unió de Veïns sota aquesta nova presidència

Hola Margarita, quina vinculació tens amb Bellaterra?

Tinc una vinculació llarga amb Bellaterra. Vaig estudiar aquí a l’Autònoma, m’hi vaig quedar com a professora 30 anys i sempre l’he tingut molt a prop. Quan vaig tenir el meu fill vam venir a viure aquí, però abans ell anava a l’escola Ramon Fuster i, per tant, venia constantment, a portar-lo i recollir-lo. Ens vam traslladar a Bellaterra ara fa 5 anys.

Només arribar ja vas decidir vincular-te a la Unió de Veïns?

En començar a viure-hi, jo penso que Bellaterra té coses molt positives. És un entorn molt natural i té una certa tranquil·litat, però alhora és molt a prop de Barcelona… Tot i així, penso que pel que fa a l’espai públic, sobretot, té unes mancances importants. 

Quan vaig començar a viure aquí les vaig detectar més i vaig buscar als interlocutors amb qui podia compartir aquelles inquietuds. Primer de tot, em vaig apropar a l’EMD, vaig intentar parlar-los de la brutícia que veia permanentment, que no es podia caminar per les voreres i no es pot dir que fossin massa receptius: “la culpa sempre la té un altre”, diguéssim. 

“Davant la falta de resposta de l’EMD, vaig recórrer a la Unió de Veïns”

Aleshores, davant la falta de resposta de l’EMD, vaig recórrer a la Unió de Veïns: vaig buscar uns altres interlocutors amb qui em pogués sentir més identificada i vaig trobar la Unió de Veïns de Bellaterra. Al principi em va fer l’efecte que compartien aquestes inquietuds i, parlant amb ells, em vaig anar integrant a l’associació, fins que l’aleshores president em va oferir ser-hi com a vocal. 

I de vocal a vicepresidenta

Sí, des de l’assemblea que es va fer el mes de novembre, quan l’expresident Josep Maria Riba va voler orientar les seves forces cap a una altra direcció. Ara sóc jo qui he assumit aquesta vicepresidència en funcions.

 

Et planteges assumir la presidència?

Ara mateix per raons professionals ho tindria una mica complicat. Calen molts esforços per presidir l’associació i nosaltres obtaríem per tenir un altre president i seguir com a vicepresidenta, però no per això ho agafo amb menys força. 

Com has viscut aquesta transició i relleu amb l’expresident Josep Maria Riba?

Jo no volia agafar el càrrec de presidenta, però sí que tinc plantejat un projecte perquè l’associació faci coses pel poble. A l’assemblea del novembre ja vam presentar quines són les accions previstes pel 2023, com volem treballar perquè Bellaterra millori i el traspàs està sent molt planer, perquè jo ja era vicepresidenta i la junta es manté. 

“A la Unió de Veïns ens preocupa el que preocupi als veïns”

Quins són els reptes que teniu ara mateix a la Unió de Veïns?

El missatge que volem donar és que a la Unió de Veïns ens preocupa el que preocupi als veïns. Hem de ser un altaveu perquè se senti la veu dels veïns i intentar que influeixi al màxim.  Per això, el primer que vaig plantejar era preguntar als socis, sòcies i veïns i veïnes què els preocupava exactament per poder establir un pla d’acció: saber quines són les prioritats i establir què farem per poder-ho explicar de forma transparent. 

Vam plantejar tres objectius: fer una enquesta oberta a tots els veïns, que vam preparar just abans de Nadal i ha tingut molt bona acollida: jo crec que tenim una resposta que no és insignificant i, per tant, ens donarà aquesta idea que necessitem. Pensem que hi ha unes mancances molt importants a Bellaterra i no hi ha millores. Almenys en els últims 5 anys no s’han vist millores.

“La deixadesa de l’espai públic, la brutícia o la seguretat són temes clau”

 

En general, podem dir que, de tots els inputs que hem rebut, una de les qüestions que més preocupen és la deixadesa de l’espai públic, en el sentit que no hi ha espais per caminar, les voreres estan envaïdes i s’hauria de tornar al concepte de ciutat-jardí, no només pels veïns, sinó que aquí tenim dues o tres escoles amb una quantitat de nens impressionant. 

Hi hauria d’haver traçats amables en els quals fossin prioritaris els vianants, les bicicletes i els patinets i els cotxes tinguessin el seu espai, però ara mateix no hi ha un ordre: els cotxes s’aparquen sobre la vorera, per exemple. Una qüestió que es pot ordenar sense gaires despeses: només es tracta de tenir un pla d’acció.

Una altra preocupació important és la sensació de deixadesa, de brutícia: cubells i escombraries fora a qualsevol hora i no és respecte. Quan hem preguntat sobre això ens han dit “que hi ha incívics”, però creiem que aleshores el que s’hauria de fer són polítiques perquè això es minimitzi. 

També preocupa la seguretat o les ocupacions, la manca d’espais culturals, llocs com ara biblioteques o espais cívics oberts de veritat, centres mèdics… Just ara estem estudiant tot el que ens ha dit el veïnat.

A més hem format una vocalia de cultura, amb la Gemma, la Glòria i la Júlia que fan una mica d’equip i s’encarreguen d’organitzar activitats per a famílies, mainada i joves. Són molt actives i ho comparteixen fàcilment amb totes les famílies, per exemple, van organitzar el fer cagar el tió per Nadal o el carnaval del mes passat, i això ajuda molt a fer poble. 

També hem comptat amb la col·laboració d’El Musical, el Centre Cívic de Sant Pau o d’altres entitats, és a dir, intenten fer xarxa, que ajuda molt. 

“Esperem un canvi” 

I pel que fa a l’EMD, com us agradaria que respongués?

La veritat és que essperem un canvi en les pròximes eleccions municipals. Necessitem un canvi, perquè des de la nostra perspectiva, l’actual equip, que fa 12 anys que prometen coses, no té credibilitat. Cada quatre anys es fa una nova propaganda i ara ja no té credibilitat. A més, penso que les persones no es poden perpetuar, cal oxigenar, convé que hi hagi canvis perquè hi entri esperit nou i una manera de veure les coses diferent. Crec que és molt higiènic democràticament. 

Per la nostra banda, nosaltres intentarem contribuir al màxim a Bellaterra i estem oberts a totes les sensibilitats que hi puguin haver. De fet, totes les persones que comparteixin inquietuds amb nosaltres, les convidem a fer-se sòcies i a contribuir a millorar. 

FOTO: L’actual vicepresidenta de la Unió de Veïns, Margarita Torrent | Cedida