La Universitat Autònoma de Barcelona ha decidit apartar de l’activitat un catedràtic de Física condemnat per assetjament sexual a una estudiant de doctorat a qui dirigia la tesi. 

Segons va avançar ‘eldiaro.es’, l’Audiència de Barcelona va ratificar, el mes de febrer, la sentència per assetjament sexual en l’àmbit de la funció pública a aquest professor i el condemna a un any i mig de presó i nou d’inhabilitació i li prohibeix apropar-se a la víctima i comunicar-s’hi. En un comunicat enviat aquest dimarts, l’equip de govern de la UAB informa que aplicarà “de manera immediata mesures cautelars, atesa la gravetat dels fets provats” i assegura que fins ara no podia actuar.

En el comunicat, la UAB indica que la sentència judicial que condemna al catedràtic deriva “directament” de l’activació del protocol de la universitat per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual i la violència masclista i assegura que ha acompanyat la víctima durant el procés i n’ha evitat “en tot moment la revictimització”. L’Observatori per a la Igualtat va activar la Comissió Tècnica Assessora (CTA) quan la víctima hi va acudir per denunciar els fets, el 2018. La comissió va traslladar els fets a la Fiscalia, ja que el cas podia ser tractat per la via penal. Segons explica en el comunicat la universitat, un cop el cas va passar a mans de la justícia, la UAB va quedar-ne a disposició i va deixar l’expedient disciplinari en suspens. 

Segons ‘eldiario.es’, la sentència de l’Audiència de Barcelona considera provat que el catedràtic va aprofitar la seva situació acadèmica i de poder que tenia sobre la tesi de la víctima per assetjar-la sexualment durant dos anys. El professor va fer tocaments i xantatge emocional a l’estudiant i fins i tot la va assetjar en viatges a congressos. 

Dimiteix la responsable d’Igualtat

El dimecres 15 de març, centenars d’estudiants de la UAB s’han concentrat al campus de Bellaterra per mostrar el seu rebuig “enfront l’agressor, els protocols inefectius i l’encobriment per part de Deganat”, tal com indiquen des de l’assemblea d’alumnes de la facultat de Ciències.

El mateix dimecres la responsable d’Igualtat de la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, Gemma Garcia, va presentar la renúncia al càrrec perquè assegura que no comprèn com el centre no va prendre la decisió de suspendre’l fins que el cas no ha transcendit a través dels mitjans, motiu pel qual assegura haver perdut tota confiança en l’actual equip de govern de la universitat. Des del centre, però, recorden que van acompanyar la víctima en tot moment i que no podien suspendre el professor fins que no tinguessin confirmació de la sentència, fet que va passar dimarts.

Des del centre destaquen a l’agència que no han estat part en el procés, tot i haver acompanyat la jove en el trasllat del cas per la via penal. La sentència ha permès, recalquen, poder activar la suspensió del docent, que s’ha fet efectiva aquest dimarts, un cop els fets denunciats han estat confirmats per la via judicial. De la mateixa manera, destaquen que des de l’any 2021 s’ha suspès de sou i feina quatre docents per casos d’assetjament sexual, i que un cinquè ha estat traslladat a Fiscalia. En tots cinc casos, es tracta d’abusos de professors a alumnes.

FOTO: Plaça Cívica de la UAB | Pau Quintana