En poc menys d’una setmana han sortit a la llum dos casos d’assetjament ben a prop de Bellaterra. El primer, el cas d’un professor de Física de la UAB condemnat a un any i mig de presó per assetjar sexualment durant dos anys de la seva doctorant mentre li dirigia la tesi; el segon, un professor de Filologia Hispànica el qual el passat dimecres 15 de març la universitat va suspendre de sou i feina per mala praxi acadèmica. Davant aquesta situació, representants d’igualtat de la UAB van haver de sortir a donar explicacions. Mentrestant, els alumnes es concentraven al campus de Bellaterra per reclamar una universitat “lliure d’assetjadors”.

La setmana va començar amb la resolució de la sentència judicial d’Àlvar Sánchez, professor de Física que va ser denunciat el 2019 per assetjament per una alumna de doctorat. Quasi cinc anys després dels fets, el passat dilluns 13 de març sortia a la llum el veredicte final, una condemna d’un any i mig any de presó. Tot i estar processat judicialment per assetjament sexual, el professor continuava donant classe. No va ser fins el dia després que es fes pública la sentència que l’Autònoma el va retirar del seu càrrec.

Després del terratrèmol causat per aquest cas, el dijous 16 de març s’informava que se suspenia durant catorze mesos de sou i feina a un altre professor, en aquest cas de de Filologia Hispànica. En aquest cas, el març de 2022 dues alumnes de doctorat van denunciar davant la Universitat “males praxis acadèmiques”. Van acusar el docent d’abús d’autoritat, de benefici indecent de la condició de treballador públic i de l’ús de les xarxes socials per finalitats no acadèmiques. Cal destacar que el filòleg no va donar classe de setembre del 2022 fins al gener d’aquest any per motius personals.

Pintades a la Facultat de Lletres de la UAB

Es crítica la lenta actuació per part de l’Autònoma en el segoncas

La secretària general i responsable de Polítiques d’Igualtat de la UAB, Esther Zapater, va defensar que en el moment en què van tenir coneixement de les males praxis del segon acusat van posar en marxa el Protocol d’Igualtat de la mateixa Universitat. Va lamentar la “falta d’agilitat” i es va aferrar al marc legal per justificar la tardança en retirar-lo de les seves funcions: “El nostre ordenament jurídic especifica que les dues parts poden saber de les actuacions de l’altre i es poden formular al·legacions”, va dir Zapater.

La Degana de la Facultat de Lletres i Filosofia i representant de Polítiques d’Igualtat de la Facultat, Margarita Freixas, va afirmar que no tenia les competències per poder apartar un docent, i per això no s’havia fet abans, però sí que es van dur a terme mesures cautelars. “Es va separar a les doctorands denunciants del professor” i es va “desdoblar l’assignatura que impartia, incorporant a una professora per supervisar-lo”, va assegurar Freixas.

4 expedients oberts pel Protocol d’Igualtat

“El protocol d’Igualtat és un document viu”, assegurava una Zapater que afegia que s’havia acabat d’actualitzar: “El desembre del 2022 el vam refer, va ser un procés obert a tota la comunitat universitària, alumnes incloses”. Amb el document a la mà, des de l’Autònoma lamentaven no haver pogut transmetre la confiança necessària durant el procés i que “si feia falta modificarien el necessari”. També van voler destacar que funcionava, perquè en dos anys s’havien obert quatre expedients a altres professors.

Protesta dels estudiants al campus de la UAB

“El segon professor també estava en contacte amb menors d’edat”

Un cop les representants de la Universitat van marxar, va ser el torn dels representants sindicals de la CGT que acompanyaven a les víctimes en el procés. Aquests van posar el focus en què el professor de filologia també estava en contacte amb menors d’edat, ja que era coordinador de les proves de selectivitat PAU. “Vam comunicar aquestes pràctiques a la universitat l’octubre del 2022 i no es va fer res al respecte”, afegien. Per acabar, quan es va fer pública la seva sanció, la Conselleria d’Universitats va apartar-lo del càrrec.

Els estudiants s’han concentrat per demanar una universitat lliure d’assetjadors

Davant aquests fets, els alumnes s’han concentrat diversos cops per demanar una universitat lliure d’assetjadors. Aquest mateix dimarts 21 de març, els estudiants de la Facultat de Lletres van recórrer els passadissos de la universitat sota consignes com “l’Autònoma serà la tomba del masclisme” o “professor agressor, rectorat encobridor”. També han fet una crida a la unitat de la comunitat universitària contra aquests tipus “d’agressions” i han recordat que la lluita contra l’assetjament és “d’avui, demà i de cada dia”.

Els alumnes protestant pels passadissos de la universitat el passat dimarts 21 de març


Comunicat del professor

Per la seva part, el professor de Filologia Castellana s’ha volgut defensar davant les nombroses acusacions que ha rebut. El docent posava èmfasi en el fet que “la sanció de l’expedient de la UAB no inclou cap cas d’assetjament sexual”, a més que la informació sobre el suposat abús de poder era confidencial i que es va filtrar als mitjans de manera il·lícita. El professor també remarca que s’han distorsionat els fets reals i que no dirà res més en públic. Finalment, diu que és “innocent fins que es demostri el contrari”, ja que el cas també serà de jurisdicció judicial.

Comunicat íntegre del segon professor: