5.300 alumnes de primer d’ESO d’arreu del territori català van participar en la fase inicial dels Neurotalent Games, una iniciativa que a més de posar a prova la memòria dels participants, també pretén sensibilitzar sobre l’Alzheimer. La Fundació Rosa María Vivar és la impulsora d’un concurs avalat per l’Institut de Neurociències de la UAB i que té com a objectiu entendre millor com són els processos cognitius associats a la memòria. El 25 de març se celebrarà la fase final dels jocs, que a més a més comptaran amb la participació d’una estudiant bellaterrenca.

La comunitat científica afirma que és recomanable treballar la memòria a totes les franges d’edat per disposar a la vellesa d’una millor reserva cognitiva; això és justament el que pretenen els Neurotalent Games. 5.300 alumnes de primer d’ESO catalans van presentar-se a unes proves que serviran per explicar la importància d’entrenar les capacitats neuroplàstiques durant la vida per fer front a l’envelliment natural del cervell. A més, també es pretén sensibilitzar als més joves sobre l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.

“És important que joves, famílies i docents coneguin aquesta realitat perquè la puguin treballar”, afirma Maragarita Oliva, presidenta de la Fundació Rosa María Vivar, entitat impulsora dels Neurotalent Games. A més, ho fa amb el suport de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament de la Facultat de Ciències de la Salut.

Per la seva part, l’Institut de Neurociències de la mateixa universitat ha avalat unes proves que també pretenen entendre millor com són els processos cognitius associats a la memòria; l’atenció, la percepció, la categorització, l’esquematització o la consciència.

Els Neurotalent Games van començar el gener del 2023 i hi van participar inicialment fins a 5300 alumnes d’arreu del territori català. Aquests, cada un des del seu centre educatiu, van haver de realitzar exercicis com descodificar missatges, relacionar i recordar seqüències d’imatges o demostrar la seva capacitat de concentració, entre altres jocs. A la fase final, que tindrà lloc el pròxim 25 de març, es troben 32 estudiants, els que han demostrat tenir millors hàbits i estratègies cognitives. Entre els finalistes, hi ha 13 participants de la província Barcelona i, concretament, 1 de Bellaterra.

La fundació impulsora de la iniciativa treballa per la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer

“Com a fundació que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer vam impulsar els Neurotalent Games per conscienciar de la importància d’entrenar la memòria i altres funcions cognitives des de la infantesa”, afirma la presidenta de la Fundació Rosa María Vivar, Margarita Olivar.

Amb seu a Reus, aquesta entitat d’àmbit d’actuació català treballa activament per millorar les persones que pateixen Alzheimer. Es diferencia d’altres en el fet que no ho fa des de l’àmbit assistencial, sinó des d’una perspectiva més divulgativa. Crea projectes estratègics amb l’objectiu de donar a conèixer més en profunditat la malaltia i conscienciar a la societat sobre la importància de tenir molta cura de la salut cognitiva.

Font de la imatge de portada: Fundació Rosa María Vivar