Al ple extraordinari d’avui, 11 de maig, s’ha acordat amb els vots a favor de Gent per Bellaterra i Esquerra demanar a l’Ajuntament de Cerdanyola 2,6 milions d’euros per assolir les competències de la poda, l’enllumenat i la neteja viària de Bellaterra. Després que s’ajornés la votació a l’anterior ple perquè el president de l’EMD volia unanimitat en l’acord, Esquerra Republicana s’ha sumat a Gent per Bellaterra, partit del govern, en el “sí”, tot i discrepar en molts del pacte. Per la seva part, Jordi Macarulla, vocal no adscrit que no va assistir a l’últim ple, s’abstingués perquè titllava l’acord d’electoralista.

Ramon Andreu, el president de l’EMD de Bellaterra, apuntava just a l’inici de la sessió que la poda, l’enllumenat i la neteja viària els pertocaven per llei i que justament eren competències importants i que resultaven deficients a hores d’ara al poble. És per això que des de la presidència de l’EMD van realitzar un estudi tècnic per avaluar el cost d’assumir aquestes competències, arribant als 2,6 milions d’euros.

Tant Quim Oltra d’Esquerra Republicana com el vocal no adscrit, Jordi Macarulla, que ara forma part del nou partit Bellaterra Endavant, van assenyalar que el fet d’adquirir la poda, l’enllumenat i la neteja viària era “molt positiu”. Tot i això, ambdues posicions discrepaven en les formes en les quals s’havia dut a terme negociació.

Per una banda, Quim Oltra assenyalava els múltiples errors que havia tingut l’informe tècnic al llarg de les setmanes en l’aspecte de les dades i el ball de nombres en el pressupost: “s’han corregit alguns errors, però encara n’hi ha”, afirmava el cap d’Esquerra Republicana.

Tot seguit, al passat ple extraordinari, l’oposició també va demanar una reunió amb l’Ajuntament per poder saber la seva posició i les opcions que aquests donarien. Aquesta trobada prèvia no s’havia donat, però el president de l’EMD afirmava que des de Cerdanyola s’havia acceptat la reunió després de les eleccions, però “no sabem encara si de partits o de governs”, continuava Andreu. Per la seva part, el vocal no adscrit Macarulla, apostava pel diàleg i evitar confrontacions amb l’Ajuntament per la via judicial, “millor si ens asseiem a xerrar”.

Per tancar, el punt en què més van coincidir el tant Quim Oltra com Jordi Macarulla, va ser el possible caràcter electoralista de la mesura. “Fa dotze anys que es podria haver apostat per demanar aquestes competències per tal de millorar Bellaterra, però es fa avui i ara, a 12 hores de començar la campanya electoral”, apuntava el vocal no adscrit. Des de la presidència de l’EMD, s’acceptava la culpa, però a mitges: “Ni nosaltres ni ningú ha caigut en què es podia optar per aquesta via. Nosaltres tenim dues propostes de conveni, però l’Ajuntament no n’ha acceptat cap. Estem estancats”. Al mateix temps, Oltra deia que “la responsabilitat de gestionar aquestes coses la té el govern, no l’oposició”.

Així doncs, després d’una reunió “abrupta” prèvia i de necessitar dos plens extraordinaris, s’ha tirat endavant la petició d’increment de 2,6 milions d’euros a l’Ajuntament per assolir les competències demanades. Aquesta mesura “bona per Bellaterra” s’ha aprovat a l’últim ple de la legislatura i a menys de 12 hores de l’inici de la campanya electoral.