La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Sabadell ha ordenat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que retiri en el termini de 72 hores, a partir del dimecres 17 de maig, un mural independentista situat a la plaça Cívica del campus de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès. Es tracta d’una pintada que des de fa anys impulsen col·lectius com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o La Forja, i en què es poden llegís les paraules “independència”, “socialisme” i “feminisme”, que es va repintar fa unes setmanes i que ha estat vandalitzat. El col·lectiu Impulso Ciudadano va presentar una denúncia a la JEZ, que ha acceptat i que ha notificat aquest mateix dimecres a la universitat, segons han confirmat fonts de la UAB a l’ACN, i que acatarà la decisió.

Impulso Ciudadano va presentar la denúncia el 23 d’abril a la JEZ contra la UAB per “respectar la neutralitat ideològica”, en entendre que el mural i el seu contingut infringien l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). El 29 d’abril es va admetre a tràmit, i la UAB no ha presentat al·legacions, que es podien exposar en un termini de 24 hores.

Finalment, aquest mateix dimecres s’ha notificat al centre que han de retirar el mural, una decisió que la UAB ha anunciat que acatarà. No és la primera vegada que el mural és objecte de les denúncies de col·lectius constitucionalistes. A l’octubre de l’any 2019 la UAB ja va haver de sortir al pas després que l’entitat S’ha Acabat va denunciar a la JEZ la presència del mural, en aquella ocasió per les eleccions generals del 10 de novembre.

Mural esguerrat

La mateixa tarda del 17 de maig, operaris de la UAB s’han dirigit a l’indret per esborrar el mural, però en arribar-hi ha vist que havia estat esguerrat amb esprai negre, de tal manera que els símbols independentistes han quedat tatxats. Davant d’aquest fet, la UAB ha decidit remetre una consulta a la Junta Electoral de Zona perquè determini si continua essent necessari esborrar el mural o ja no cal.

Font de la imatge de portada: Albert Segura