BellaterraDiari em demana un article d’opinió a poques hores de la jornada de reflexió i, tot i que portem anys treballant i fent propostes, i dies i dies fent campanya; em venen moltes ganes de treure la pols a uns apunts que tenia desats de fa temps, i dir 4 veritats sobre Gent per Bellaterra i com gestiona la informació.

Els principis comunicactius de GxB es poden ordenar i classificar en uns pocs. Els hem vist tots durant el mandat, però molt concentrats durant aquesta campanya. Resumint, serien:

1.- Principi de simplificació i de l’enemic únic. Adoptar una idea única, un símbol únic; Individualitzar l’adversari en un únic enemic.

Ells són Bellaterra i hi ha un enemic únic que és Cerdanyola. No cal ser molt llest per veure que ni ells són Bellaterra, som molts els que representem a Bellaterra, ni tota Cerdanyola és uniforme. Ara, no paren de repetir-ho, per activa i per passiva.

No tota Cerdanyola estima o pensa en Bellaterra. És evident, com tampoc pensa en Canaletes el veïnat de la Farigola. Hi ha forces polítiques que defensen Bellaterra i altres que volen eliminar l’EMD.

ERC Cerdanyola aspira a l’alcaldia per poder oferir el conveni de Valldoreix a Bellaterra.

2.- Principi de transposició. Carregar sobre l’adversari els errors o defectes propis.

Tot el que ha passat és culpa de Cerdanyola, des de GxB no han fet res malament: ni les pilones, ni la zona verda, ni les càmeres, ni els agents cívics, ni, ni, ni… Aquesta manca d’autocrítica adolescent és gairebé insultant…

A ERC Bellaterra i ERC Cerdanyola, hem comès errors. Els de Bellaterra a vegades hem confós fer oposició amb oposar-se per sistema. Per sort, gràcies a la Laura Batalla, hem anat corregint aquest error.

A ERC Cerdanyola, van corregir ja fa anys l’error, que era no valorar prou Bellaterra, i per això el seu candidat és el que més la trepitja i ha trepitjat en els darrers anys. I precisament per això proposen un conveni com el de Valldoreix.

3.- Principi de divulgació. Tota propaganda ha de ser popular.

Som una “anomalia territorial”, “només nosaltres som els d’aquí”, “a Sant Cugat estarem millor”…. Si vas a Sant Cugat, et trobaràs gent de Bellaterra i de Cerdanyola. El municipi té un problema de serveis comercials que cal solucionar… i això es fa amb política. Política des de l’EMD i Política des de l’Ajuntament. I de fer política, a ERC en sabem.

4.- Principi d’orquestració. La propaganda ha de limitar-se a un nombre petit d’idees i repetir-les increïblement. “Si una mentida es repeteix prou, acaba convertint-se en veritat”

Ara fa poc ho deia un veí de Bellaterra, però vindria a remetre a coses ja dites: no tenim consultori mèdic per culpa de Cerdanyola, no tenim zona verda per culpa de Cerdanyola, no tenim pilones per culpa de Cerdanyola, no tenim els agents cívics nocturns per culpa de Cerdanyola, les càmeres, la brutícia….

5.- Principi de silenciament. Fer callar sobre les qüestions sobre les quals no es tenen arguments i dissimular les notícies que afavoreixen l’adversari

Qualsevol que participi en algun dels xats de Bellaterra, només cal veure com s’inunda de respostes i debat no cercat qualsevol crítica o simple reflexió de la tasca o gestió de GxB. Hi ha qui està molt ben alliçonat sobre com silenciar qualsevol veu crítica. Us convido a comptar intervencions… Poc ens hi trobareu en aquest fangars.

6.- Principi de transfusió. Per regla general, la propaganda opera sempre a partir d’un substrat preexistent, un conjunt de creences

Aquesta la tenen fàcil: “Cerdanyola ens roba”. Com que és ben cert que els diferents consistoris (especialment els del PSC) de Cerdanyola han negligit Bellaterra durant molt de temps; plou sobre mullat i alhora això justifica marxar a la “Terra Promesa”.

I, com ja he dit, aquí plou sobre mullat, cal que Cerdanyola demostri que vol Bellaterra; i si no és així, que la deixi marxar.

7.- Principi d’unanimitat. Crear la impressió que tothom pensa igual

El to messiànic de Ramon Andreu usa aquest recurs habitualment quan pretén parlar en nom de tota Bellaterra en qualsevol tema.

Segurament en podem trobar més, o endreçar-los de manera diferent. I segurament els i les persones devotes discreparan absolutament amb mi. A vegades dubto si són devots o pobres víctimes de la metòdica i reiterada aplicació d’aquests principis comunicatius; víctimes d’un pensament únic i d’un profeta o encantador de serps.

A poques hores de la jornada de reflexió, més que demanar el vot per Esquerra Republicana de Catalunya o pel seu compromís d’oferir el Conveni de Valldoreix a Bellaterra; convido a les persones de Bellaterra a pensar de manera crítica i a portar aquesta crítica a l’urna el proper diumenge.