L’alcaldessa Elisabeth Oliveras ha revalidat, amb el 100% dels vots escrutats, la victòria a Sant Quirze del Vallès, però perd la majoria absoluta. JPSQ-ERC tindrà 7 regidors de 21. La segona força al consistori serà JuntsXCat, de Míriam Casaramona, amb 5 representants.

Per tant, la força majoritària al ple tornarà a ser Junts per Sant Quirze-ERC. Malgrat perdre 2 regidors respecte al 2019, serà el principal grup a l’Ajuntament. La segona força serà Junts per Catalunya. Junts ha millorat resultats respecte al 2019, amb Míriam Casaramona al capdavant, i tindrà 5 regidors. El Partit dels Socialistes de Catalunya, amb Juan Pérez com a candidat, ha millorat els seus resultats respecte a fa quatre anys i serà la tercera força, amb 3 regidors. En el nou consistori hi haurà David Garriga, de Som Sant Quirze del Vallès, que amb el 8% dels vots ha aconseguit representació: 2 regidors. La cinquena força serà VOX, encapçalat per Joan Manuel Arruga que tindrà 2 representants després d’aconseguir el suport del 7,7% dels veïns i les veïnes. En aquest proper mandat, el plenari tindrà 7 forces polítiques. En Comú, de Marta Baldrich i el PP de Chano Baratech han aconseguit un regidor. Aquí pots veure els diferents regidors que hi haurà i l’escenari de possibles pactes.

Qui entra, qui no entra i qui surt

Al ple de Sant Quirze del mandat 2023-2027 hi haurà representades tres noves formacions: SOMSQV, VOX i el PP, que no tenien representació en el consistori sortint. Cs deixarà de tenir representació a l’Ajuntament perquè, aquest cop, no s’ha presentat als comicis. Fins ara, tenia 2 regidors.

Junts per Sant Quirze ha tingut 2.388 vots (27%), Junts 1.844 (21%), PSC 1.192 (14%), SOM 697 (8%), Vox 678 (7,8%), En Comú 582 (6,7%), PP 560 (6,4%), Independents 363 (4,17%) i Impulsa 218 (2,5%).

Les forces que no han arribat al 5% dels vots (Independents i Impulsa, encapçalats per Jordi Gurri Xavier Tizón) no han obtingut representació.

Possibles pactes?

Cal recordar que Sant Quirze tindrà aquest mandat 21 regidors, 4 més que fins ara, perquè el municipi ha crescut i ha superat els 20.000 habitants. Amb aquests resultats d’avui, tenint en compte que la majoria absoluta està en 11 regidors, a Oliveras li calen fins a 4 regidors per la majoria absoluta, que no li poden donar el partit que històricament ho havia fet, En Comú (1). Oliveras va dir que es podria entendre amb tothom menys amb Vox i PP, però no sembla que pugui juntar-se ni amb JuntsXCat ni amb PSC. Si ho fes amb SOM (2), encara li faltaria un regidor. Hi ha altres possibilitats de pactes. Un plausible podria ser el que fins fa 8 anys havia estat al govern: Junts (5) + PSC (3) + PP (1) (que no arribarien a majoria, però que podrien sumar amb SOM (2), per exemple, ja que no sembla que ho fessin amb Vox (2).

Participació 11 punts per sota de 2019

Hi ha hagut una davallada significativa de la participació, que no ha arribat al 60% (57,3%), per tant, ha baixat gairebé 11 punts respecte al 2019, quan les municipals van coincidir amb eleccions europees. Malgrat tot, la participació ha estat més alta que al conjunt de Catalunya on ha anat a votar un 55,5% del cens.