La ministra de Natura i Nitrogen dels Països BaixosChristianne van der Wal, acompanyada d’una delegació representativa dels interessos mediambientals de Catalunya, va visitar el Complex Central dels Bombers, situat a Bellaterra, per conèixer el model català de gestió dels incendis forestals i les emergències.

Durant la visita del 8 de juny, la dirigent neerlandesa va elogiar “l’experiència i el coneixement” del cos i va afirmar estar “molt impressionada” per com treballa. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va expressar la seva satisfacció per l’interès que el govern dels Països Baixos i els seus bombers han mostrat envers la feina que es fa des de Catalunya: “És un orgull que els nostres Bombers i serveis d’emergència siguin un referent a Europa“, va dir.

La visita s’emmarca en un intercanvi de coneixements entre efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i comandaments del Brandweer Nederland, el cos de bombers dels Països Baixos, que estaran a Catalunya del 12 al 14 de juny.

Especial interès en el Grup d’Actuacions Forestals

Els Països Baixos estan actualitzant els seus models d’extinció d’incendis per fer front al nous reptes relacionats amb el canvi climàtic. El GRAF dels Bombers ja ha pres part en intercanvis operatius amb els seus homòlegs neerlandesos, tant en incendis com en operacions de cremes prescrites, i les autoritats del país han triat el model català per explorar noves vies de gestió en aquest àmbit.

Els interessos exposats per part de la delegació neerlandesa inclouen el rol dels bombers en emergènciesprevenció i creació de xarxes amb altres cossos implicats en emergències i seguretat. També s’han informat sobre els lligams i intercanvis del cos amb agents industrials i en l’àmbit de la recerca acadèmica, així com el model de comunicació amb la societat, la promoció de polítiques integradores del foc com a pertorbació del paisatge i la integració de la biodiversitat en els nous reptes de planificació.

A les instal·lacions de Cerdanyola, la delegació neerlandesa ha presenciat el funcionament de la Sala Central dels Bombers i la posició del GRAF en l’àmbit de suport. Christianne van der Wal va afirmar estar “molt impressionada per com treballen els Bombers de la Generalitat” i va dir que la visita d’aquests dies ha servit a la delegació neerlandesa per aprendre sobre la gestió els incendis. “Aquí hi ha molt coneixement i molta experiència”, va assegurar. Van de Wal va explicar que els Països Baixos és un “país petit amb molta gent que viu a prop de la natura” i el canvi climàtic i l’escalfament del planeta comporta un risc creixent d’incendis.

Elena demana no abaixar la guàrdia

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena va aprofitar l’ocasió per recordar a la ciutadania que malgrat les pluges dels darrers dies no s’ha “d’abaixar la guàrdia” perquè fa dos anys que plou molt menys del que caldria i els boscos es troben en una situació d’estrès molt elevada i que tot i que “s’ha alleugerit” no ha canviat.

“Aquesta serà una campanya igualment dura i hem de fer ús de la natura però sense deixar rastre”, va comentar el conseller que ha demanat que la “descura” del medi natural no provoqui nous incendis.  

FOTO: La ministra de Natura i Nitrogen dels Països Baixos, Christianne van der Wal, acompanyada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i comandaments dels Bombers de la Generalitat, al Complex Central dels Bombers. FOTO: Dept. Interior