Josep Maria Riba ja és el nou president de l’EMD de Bellaterra. Riba pertany al nou partit veïnal Bellaterra Endavant! que va fundar-se fa només 1 any a Bellaterra per disputar la presidència de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), al que havia estat fins ara primer i únic president de l’EMD de Bellaterra des de la seva creació, l’any 2010, Ramon Andreu, de Gent per Bellaterra.

Riba va jurar el càrrec, així com ho van fer la resta de vocals que l’acompanyaran durant els propers 4 anys: Norman Portell (BE!), Chus Cornellana (BE!), Jordi Macarulla (BE!), Gemma Moliner (BE!), Lorena de la Peña (BE!), Carles Triginer (GxB), Guillem Nadal (GxB) i Laura Batalla (ERC). Aquesta última no va poder assistir a l’acte per motius laborals, però la secretària va afirmar que jurarà el càrrec al proper ple. Una altra de les absències destacades va ser la del fins ara president de l’EMD de Bellaterra i encara president en funcions fins que se celebrés el ple d’investidura, Ramon Andreu. I és que el l’únic president que ha tingut l’EMD de Bellaterra al llarg del temps, i des de la seva creació l’any 2010, no es va presentar per fer el traspàs i Riba va rebre la vara de president per part de la secretària judicial de l’EMD.

En el seu primer discurs com a president del mandat 2023-2027, Josep Maria Riba va admetre que “és el primer cop que jo prenc possessió d’un càrrec públic“, però va afirmar que ho feia “amb una il·lusió tremenda pel fet de tenir la confiança d’un número tan gran de bellaterrencs”. Un gest que li dona, afirmava, “molta força i energia“, alhora que també “molta responsabilitat per no decebre i acompanyar l’expectativa que s’ha generat cap al bon camí”.

El ja nou president de l’EMD va fer una llarga llista d’agraïments començant per la seva família i en especial a la seva dona, als seus fills i al seu pare, qui va morir poques hores després de saber els resultats de les eleccions. A continuació, les seves paraules van ser per l’executiva del partit, els amics i la Unió de Veïns, de qui va afirmar que van ser el detonant per presentar aquesta nova candidatura. Pel que fa als partits, va agraïr especialment a Junts que decidís no presentar candidat i donar-li suport a ell, a més de la sana competència entre tots ells, al personal de l’EMD i el govern sortint, perquè “segur que, al final, han fet el que han cregut millor per Bellaterra”.

“Excel·lent acollida inicial” per part de l’Ajuntament de Cerdanyola

Respecte els representants de l’Ajuntament de Cerdanyola, va destacar el bon tarannà inicial que havien rebut per part del revalidat com alcalde, Carlos Cordón (PSC), i les trobades informals que han mantingut abans de l’acte. Pel que fa als grans reptes per Bellaterra, apuntava com calia “trencar amb l’estancament crònic” derivat de problemes amb les infraestructures i una manca d’inversions per part de l’Ajuntament. L’altre problema crònic que apuntava era la “pèrdua de cohesió social“, un factor “especialment trist” perquè té la convicció que hi havia més cohesió social abans, quan no hi havia l’EMD, “ja que els veïns participaven més i la joventut estava més implicada”. El tercer repte: les dificultats de poder fer un “relleu generacional” a les cases on afirmava que la normativa urbanística de l’any 1976 estava “caducada” i ara podran tenir l’oportunitat de presentar al·legacions al nou Pla Director Urbanístic (PDU) de la zona. L’últim repte, corregir el que va apuntar amb claredat davant l’alcalde com: “el problema crònic d’estar deixats de la mà de Déu per part de l’Ajuntament de Cerdanyola“. “He de ser així de cru”, deia, “però és la realitat que vivim, i la que ha fet que molts dels veïns de Bellaterra prefereixin dependre de l’Ajuntament de Sant Cugat que de l’Ajuntament de Cerdanyola, perquè estan convençuts que el tracte seria molt millor a Sant Cugat que no pas el de Cerdanyola”.

“Una oportunitat històrica per revertir la relació Bellaterra-Cerdanyola”

Amb tot, li va dir a l’alcalde que tenim “una oportunitat històrica de donar-li la volta a aquesta situació“, aprofitant els dos governs “forts” i amb “capacitat operativa“. Per aquest motiu apostava per buscar fórmules en les que les dues zones en sortissin beneficiades. “Estem en la millor disposició que mai per fer una bona feina i en la bona direcció”, sintetitzava. “Anem per feina“, resava el cartell situat al faristol. És per aquest motiu que es comprometia a “esprémer” les competències que ja tenim com EMD: cultura, espai públic i mobilitat. Amb l’objectiu que “Cerdanyola vegi que les coses les fem bé” i llavors reclamar noves competències com escombraries, seguretat, il·luminació, etc. “Demostrem que fem bé les coses i llavors podrem demanar-ne de noves i amb el finançament oportú, que segur que ens donaran facilitats”, deia el ja nou president.

Per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón (PSC) va felicitar el “canvi d’etapa” i “desitjar molta sort i encerts” al nou president, a més d’agraïr el treball dels governs anteriors. Va qualificar a Bellaterra de “poble” i es va posar a disposició per “treballar i millorar plegats”: “Jo com alcalde només puc fer que brindar la nostra ajuda”. “Amb en Josep Maria hem anat parlant i creiem que tenim molts punts en comú”, deia. En tot cas, afirmava com volia lluitar perquè la distància entre Bellaterra i Cerdanyola “sigui cada vegada més petita” i en aquest sentit deia: “Nosaltres hi posarem el nostre granet de sorra”. A més, “tenim la convicció que hem de deixar de judicialitzar la política i arribar a acords”. En tot cas, es va mostrar obert a parlar “de tot” i a posar-se a treballar “des d’ara mateix”.

4 arbres que es plantaran com a simbologia de lluita contra el canvi climàtic

Com a acte cerimonial, Riba va presentar quatre arbres que va avançar que plantaran en diferents punts de Bellaterra com a símbol de bellesa i de reducció d’emissions de diòxid de carboni, ja que tots ells absorveixen CO2 i són el pi pinyoner, el roure, una alzina i un avellaner. “La natura és essencial i tothom que viu aquí et fa referència a la natura”, deia. Una referència al canvi climàtic que va voler fer ja en el discurs inicial “perquè el factor ambiental serà molt important”. “No patiu que no seré radical”, deia fent broma, “però són les conseqüències d’un sistema econòmic que hem tingut fins ara, però que ja hem de procurar de canviar perquè és necessari a tot el món”.

D’altra banda va comprometre’s a col·laborar més amb les associacions, treballar per unir els diferents barris de Bellaterra i engrescar els veïns des del punt de vista social, cultural i mediambiental. Vol que Bellaterra esdevingui una “urbanització modèlica” des del punt de vista sostenible. Per acabar, dues cites: “Vinc a governar i això vol dir fer coses” i “Jo no vinc a perpetuar-me, estic aquí per fer feina i estic convençut que entre tots ho farem bé”. “Gràcies i visca Bellaterra“, s’acomiadava.

Mira aquí el discurs sencer del nou president de l’EMD:

El discurs del portaveu de Bellaterra Endavant!, Norman Portell:

El discurs del portaveu de Gent per Bellaterra, Carles Triginer:

FOTOGRAFIES: Araceli Florit