Avui era un dia important. L’exercici democràtic de les eleccions culminava amb la presa de possessió del nou President de l’EMD Josep M Riba (BE!). Avui hi eren convidats a ser-hi tots els Bellaterrencs i sobre tot aquells que han participat en la cursa electoral. Les urnes havien parlat i el poble havia decidit. Però l’acte s’ha vist enterbolit perquè 3 dels candidats a la Presidència no hi eren: Ramon Andreu (GpB) Jordi Clarà (impuls) i Pedro Manresa (Vox). Només el Quim Oltra (ERC) i l’Àngel Vázquez (PSC) hi han estat presents per honrar l’exercici democràtic d’unes eleccions i felicitat el nou President. En destaco l’absència del que ha estat President durant 12 anys. Ell havia de passar els testimoni (llegiu la vara de comandament) al nou President i no pas la secretària. “Noblesse oblige!”


Tot i però aquest desaira, l’acte s’ha desenvolupat amb tota normalitat i sense massa detalls a destacar. Bé, de fet s’ha convidat a 4 exemplars arboris símbol de l’ecologisme de BE! Fins i tot ens hem assabentat de la capacitat d’absorció de CO2 d’un pi d’una amplada de 40 cm. Sempre és d’agrair un apunt didàctic en un acte protocol·lari.


Pel que fa als discursos no hi ha gran cosa a destacar. En primer lloc aquell mal estès que és força costum de ser políticament correcte en el torn de parlar els qui han perdut, oferint “la mà estesa” als guanyadors, i la condescendència dels guanyadors en parla sobre l’acció de govern dels vençuts i llurs bones intencions.


El nou President no ha fet un “discurs institucional” pròpiament dit. La lectura ha estat il·lustrada amb parts improvisades d’en Riba, home avesat a conferenciar.  Naturalment no hi han mancat les explícites referències als vells desacords amb l’Ajuntament adreçades a l’alcalde que hi eren present.

Un petit apunt sobre una afirmació del nou President quan ha dit que: ara, amb majories absolutes al consistori i a l’EMD serà més fàcil arribar a acords. Caldria que reflexionés sobre aquesta afirmació. Hem viscut 12 anys de majoria absoluta a Bellaterra i no ens ha aportat grans coses, potser perquè governar sense tenir en compte les minories és menystenir gran part de l’electorat.


Les mancances que tenim i les capacitats competencials són endebades en un acte d’aquest tipus, perquè ni es un acte electoral ni reivindicatiu, sinó institucional. El senyor alcalde sap del que ens dolem i de molt més i no cal que li recordin, perquè la divisa de l’Ajuntament es prou clara per estalviar-li discursos i retrets i només cal que l’apliqui. “Facta non verba”. Doncs, això esperem, “Fets i no paraules”.

I, finalment, no me’n puc estar de fer un altre petit comentari sobre la posta en escena de l’acte, no en va sóc home de teatre. L’espai escènic, d’una formalitat mancada d’originalitat i l’eterna disfunció d’una megafonia mal portada. Tot acte públic ha de tenir una direcció escènica i les corporacions locals solen no donar massa importància a aquest detall.


En sortir ens esperava un piscolabis i les converses creuades. Algú m’ha preguntat com veia el futur i jo li he dit que espero que Bellaterra deixi d’estar al servei de l’EMD i l’EMD es posi al servei de Bellaterra.

Nota: A posteriori de redactar aquest article m’han informat que l’absència de Jordi Clarà era per un motiu important. Tot i així, crec que hauria estat bé que algú del partit hi hagués anat en representació seva.