2.173 bellaterrencs estan cridats a votar per les eleccions generals del 23 de juliol. Seran els segons comicis d’aquest any i els primers en la història de la democràcia que se celebrin un mes de juliol. A més, serà la segona vegada que s’utilitzi el Centre Cívic del Turó de Sant Pau com a col·legi electoral.

El 2023 havia de ser un any electoral i ho està sent. El 28 de maig es van celebrar els comicis municipals i a finals d’any estaven previstos els generals, però finalment no serà així. Pedro Sánchez, el 29 de maig, després d’una nit electoral no gaire favorable pel PSOE, va decidir avançar els comicis: el PP va superar als socialistes en 760.000 i la majoria de les comunitats autònomes anaven a ser governades pels populars.

A elegir entre 8 partits

A Catalunya s’hi presenten fins a 8 partits: Esquerra Republicana amb Gabriel Rufián, el PSOE amb Pedro Sánchez, Junts amb Míriam Nogueras, Sumar amb Yolanda Díaz, el PP amb Alberto Núñez Feijóo, la CUP amb Albert Burtan, el PDCAT amb l’independent Roger Montañolas i Vox amb Santiago Abscal.

En el cas de voler votar, però no estar al municipi per fer-ho, fins al 13 de juliol està obert el termini per demanar el vot per correu i fins al 20 per votar.

L’espai de l’antiga Convergència guanya a Bellaterra des de fa més d’una dècada

Junts per Catalunya, Convergència Democàtica de Catalunya, Democràcia i Llibertat (coalició que es va presentar el 2015 formada per Convergència Democràtica, Demòcrates per Catalunya i Reagrupament) i Convergència i Unió, porten guanyant a Bellaterra a les eleccions generals des de fa almenys una dècada. Des del 2008 l’espai de l’antiga Convergència no ha baixat del 28% dels vots. El percentatge de vot més alt va ser el de 2011, quan a Bellaterra CiU va arribar fins al 49%. Podeu consultar els diferents resultats a continuació (feu clic sobre les fletxes per canviar d’any).

Finalment, des del 2008 la participació a Bellaterra no ha baixat del 75%, sent les eleccions de l’abril del 2019 les que més persones van votar: 803 persones, és a dir, el 83% dels electors.

Imatge de portada: Laia Tardós