Besalú va acollir, el passat 7 de juliol, la 26a assemblea de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), entre els quals va assistir-hi BellaterraDiari.

L’associació engloba fins a 538 mitjans de proximitat del territori de parla catalana (Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra) i buscaven fer balanç de l’any, a més d’explicar i debatre futurs reptes. A més, també va ser un acte en què el seu president, Ramon Grau, va sortir relegit per quatre anys més.

Grau duu al capdavant de l’AMIC des del 2015 i recordava que el principal repte col·lectiu era continuar treballant per la “fidelitat cap als ciutadans i cap als diversos territoris i comunitats” els quals donen veu.

És així com es va celebrar el fet d’arribar aquest 2023 als 538 mitjans associats a l’AMIC: 193 en paper i 345 en digital, entre els quals es troba BellaterraDiari. Apuntaven que aquestes xifres no havien aturat de créixer des del 2014.

Tot seguit, també van presentar les novetats més destacades d’aquest any. Des de l’edició del concurs AMIC-DIRECTES, en què van participar 600 alumnes per a la creació de contingut a les xarxes en català, fins a les sessions de treball AMIC-Google, passant per la formació d’Intel·ligència Artificial dirigida a les redaccions periodístiques.

A més, es van marcar uns objectius de futur per l’AMIC: la presència al territori de l’associació, generar més ingressos o crear una “aliança sectorial”. Així mateix, hi va haver un que destacava sobre la resta, o almenys a curt termini, el de la internacionalització de l’AMIC. És per aquest motiu que s’han signat un conveni amb l’Associació Europea de Diaris en Llengües Minoritàries i Regionals (MIDAS). L’objectiu de l’aliança és promoure conjuntament diferents activitats vinculades amb la premsa de proximitat europea.

A la mateixa Assemblea també es van destacar dues campanyes publicitàries. La primera, la “Territori Cultura”, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la van seguir fins a 47 mitjans amb la intenció de fer difusió de continguts culturals de Catalunya. La segona tenia l’objectiu de compartir continguts culturals als mitjans de comunicació de l’Espai Català Transfronterer, la “Casa a Perpinyà”, fomentant així la cooperació i la vertebració dels mitjans transfronterers i la promoció del català als mitjans de Catalunya Nord.

Finalment, l’acte també va comptar amb la presència del secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, Oriol Duran. Aquest últim va afirmar que “l’existència de mitjans de proximitat també explica Catalunya.” A més, també va afegir que s’havia de treballar perquè els mitjans contribuïsin a explicar la veritat a tots els ciutadans que “busquen i troben la realitat del seu dia a dia”.

Imatge de portada: AMIC