Amb la pujada de temperatures que s’està vivint a Catalunya s’ha incrementat el risc d’incendi arreu del territori. És per això que el Cos d’Agents Rurals ha actualitzat el Pla Alfa de risc d’incendi fins al nivell 2, tant a Bellaterra com Cerdanyola. Aquesta operatiu permet definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenir els incendis forestals que es puguin desplegar sobre el territori.

D’altra banda, el centre de coordinació operativa de Catalunya també ha activat arreu del territori català la fase d’altera del Pla d’emergències per incendis forestals (INFOCAT). En aquests moments totes les comarques es troben en perill alt o molt alt, excepte la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pla d’Urgell.

Paral·lelament, l’activació del nivell 2 del Pla Alfa a Bellaterra i Cerdanyola suposa un la posada en prealerta del Pla d’actuació municipal d’emergències per a incendis forestals. Aquest operatiu contempla extremar les precaucions en cas de dur a terme activitats al Parc de Collserola o una altra zona boscosa.

Aquestes actuacions en l’àmbit català se sumen a la prohibició de fer foc al bosc sense autorització vigent entre el 15 de març i el 15 d’octubre. La norma que regula aquest camp no ho deixa fer a les zones arbòries ni tampoc en una franja de 500 metres del seu voltant sense importat la finalitat.

Finalment, també queda prohibit llançar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Font imatge de portada: Ajuntament de Cerdanyola