Bellaterra celebra del 14 al 17 de setembre la quarantena edició de la Festa Major i és per això que s’ha volgut fer un cartell especial per l’ocasió. Ha estat Blanca Brugera, veïna i directora d’art, qui ha donat a l’EMD un cartell creat per ella mateixa on s’identifiquen tot els elements indentitaris de la Festa Major. El programa de festes, que encara està sent configurat, sortirà a finals d’agost.

Hi surten representats l’esquirol, l’emblema de Bellaterra, la gegantona Martina, les paelles, les banderes, les bales de palla de la baixada de carros i un cotxe de bomber que va participar a la baixada de carros de l’any passat; tot això unit en un màgic calidoscopi. Brugera, que explica que quan es va celebrar la primera Festa Major el 1983 ella era un nadó, també diu que li feia molta il·lusió participar “del retorn de la gran Festa Major en una edició tan especial”.

Per la seva part, el nou president de l’EMD, Josep Maria Riba, veu la coincidència de l’aniversari amb la seva estrena com a president com una “oportunitat de reforçar i afavorir” a un esperit de fer més comunitat aprofitant la festa. Tot seguit també vol vetllar perquè els bellaterrencs de totes les edats es vegin representants a aquesta celebració: “M’agradaria molt poder aconseguir que tant la gent gran, com els joves i els nens sentint seva aquesta Festa Major”. És per aquest motiu que l’estan intentant fer “molt participativa” i atorgant “més veu als joves”, segons diu.

40 anys del naixement de la Festa Major de Bellaterra

Quins són els orígens de la Festa Major? El 1983, sota la presidència de Gemma Subirà, la Unió de Veïns va organitzar la primera Festa. Es va celebrar els dies 23, 24 i 25 de setembre. L’esperit inicial va ser el de consolidar la comunitat bellaterrenca: “A Bellaterra, cada vegada som més i pensem que la Festa Major pot ser un pas endavant en la consolidació de la comunitat de veïns que formen”.

El teatre, amb la Companyia La Inestable de Bellaterra, dirigida per Ignasi Roda, ja va formar part de la primera celebració, igual que els balls, les nits joves, les botifarrades, els sopars temàtics, les activitats esportives, les gimcanes i els concursos “d’Iron Man i Iron Women”.

L’any següent, el 1984, es va incorporar la baixada de carros i el 1987 el Concurs Popular de Paelles. Ja el 1990 van arribar els gegantons de Bellaterra, la Martina i el Domènech, que ja fa 33 anys que surten a ballar.

El programa de la Festa Majors sortirà a finals d’agost

Amb el cartell ja preparat, ara falta el programa de la Festa Major, que el govern ha anunciat que sortirà a finals d’agost. A poc menys de dos mesos d’una edició tan especial, l’Entitat Municipal Descentralitzada i les associacions i entitats veïnals estan treballant en el recull d’actes i activitats. Aquest any des de l’EMD es vol que les entitats culturals i socials de Bellaterra tinguin un paper predominant en l’organització de i de les festes.

Participació veïnal

En cas que de voler fer arribar suggeriments, iniciatives o qualsevol comentari, l’EMD posa a disposició del veïnat el correu cultura@emdbellaterra.com, fomentant així una major participació dels bellaterrencs.

Cartell de la Festa Major 2023

FOTO: Aprofitant que es va fer la 1ª reunió a Bellaterra amb membres del Govern municipal, es va penjar el cartell de la Festa Major 2023 -40 aniversari- als locals comercials de la Plaça del Pí. A la foto (d’esquerra a dreta) el Sr. Jordi Macarulla (vocal de relacions amb l’Ajuntament de Cerdanyola), la Sra. Sonia Rodríguez (4ª Tinent d’alcalde i responsable dels serveis jurídics), Sr. Josep Ma Riba (President de l’EMD de Bellaterra), Sr. Davi Gonzáelez (2n Tinent d’alcalde – responsable de relacions amb l’EMD de Bellaterra) i Sra. Eulalia Mimó (Regidora Planificació urbanística de l’Ajuntament de Cerdanyola)