A 1 mes de la 40a Festa Major de Bellaterra ja es té el cartell, però el programa encara no, ja que aquest sortirà a finals d’agost. Tampoc se sap, de moment, qui serà el pregoner o pregonera. L’any passat els encarregats van ser els membres de l’associació “Bellaterra Solidària”. Així doncs, per anar escalfar motors, a BellaterraDiari farem una repassada a alguns dels pregoners d’aquestes quatre dècades.

La Festa Major va néixer el 1983, la va promoure l’Ignasi Roda i de la Unió de Veïns de Bellaterra només el va recolzar la Gemma Subirà. Tal com s’apunta al llibre  Bellaterra 1930-2005. Crònica de 75 anys d’Ignasi Roda que la UVB no “s’hi va abocar gaire” en el projecte, però sí que el va recolzar i es va fer responsable, mentre que no els portés “massa maldecaps”. Amb el pas dels anys, però, la Festa Major se n’enduria més del 60% del pressupost de la institució. Així doncs, el primer pregoner va ser Josep Maria Carballeria, que en aquells moments era el president de la UVB.

Com ja s’ha mencionat anterioment, Carballeria ho va ser el 1983 i el van seguir:

1984    Pere Caldrer1992     Josep Anton Corbera2000 Marta Grau i Biel Roda2009 Ignasi Roda
1985     Rosa Blach1993     Jordi Macarulla2001     Assumpta Nebot2016 Albert Ramos
1986     Grup de teatre Tabola Guaix1994     Mossèn Antoni Oliver2002     Pilar Sureda2017 Agustí de Uribe
1987     Frederic Roda1995     Ramon Ribalta2003     Marc Gener2018 Feliu Riba
1988     Emili Sala1996     Frederic Massallé2004     Esteve Faus2019 Andrés Rueda
1989     Jaume Moix1997     Montserrat Roig2005     Josep Maria Mas2020 No n’hi va haver
1990     Marc Manich1998     Grup Escolta de Bellaterra2006     Francesc Garriga2021 Plàcid Gracia Planes
1991 Jaume Pla1999     Xavier Sánchez i Andrés Rueda2007     Isabel Bernier2022 Associació Bellaterra Solidària

Tot seguit, com a curiositat, mentre l’EMD no existia, als pregoners se’ls regalava una trompeta de pregoner, amb l’any i el seu nom gravat. Avui dia, aquesta tradició ha desaparegut. Així mateix, gràcies a la revista L’Esquirol, hem pogut recuperar alguns dels discursos que es van pregonar durant l’època en què la revista va estar en funcionament (1985-2004).

1993, Jordi Macarulla

El que ara és portaveu de Bellaterra Endavant! i acutal vocal de l’EMD va ser pregoner el 1993. Va parlar de la seva arribada a Bellaterra 25 anys abans, del que havia i no havia canviat el poble. Recordava la Bellaterra del “no hi ha res” i avançava a la Bellaterra del “Déu n’hi do el que hi ha”. També mirava al futur i deia que hi hauria coses que canviarien, moltes menys “l’esperit de viure a l’aire lliure, on els ocells són els nostres companys fidels”.

1995, Ramón Ribalta

El 1995, igual que el 2023, també va haver-hi eleccions municipals i el pregoner d’aquell any va decidir parlar-ne. Ramón Ribalta va voler destacar el resultat que havia obtingut el partit Units per Bellaterra, votat pel 67% dels electors, “revalidant així el que 3 anys abans havia nascut, la petició de segregació.” És per això que Ribalta en el seu discurs fa un recompte de per què Bellaterra ha de ser una població, a més de reflexionar sobre quins haurien de ser els representants d’un hipotètic nou poble

1997, Montse Roig

El 1997, Montse Roig tornava a agafar la qüestió de si Bellaterra era un poble o no, ho feia partint d’una carta que es va publicar a l’Esquirol. Era del senyor Moix i es demanava sobre si era un barri, un poble o una zona residencial. Roig no va posar-li cap etiqueta, però el que sí que va fer va ser parlar de les “manifestacions col·lectives” de Bellaterra: la Unió de Veïns, el Consell Pastoral, el Grup de Teatre, el Club Bellaterra, la Unió Muntanyenca o el Grup Escolta. També va voler parlar de l’escola de música de Bellaterra que havia fundat 7 anys abans.

1998, Grup Escolta de Bellaterra

El 1998 se li va donar veu al Grup Escolta de Bellaterra, entitat conformada per gent jove la qual, segons deia la revista l’Esquirol, molts pares confiaven els seus fills. Segons explica la revista, no s’esperava d’ells un simple i pla parlament, sinó que fessin volar la seva més que reconeguda creativitat. Així va ser, amb les paraules justes, dos nois i una noia van fer una representació enginyosa, irònica i humorística sobre les primeres impressions que rep una persona quan arriba a la Festa Major de Bellaterra amb ferrocarril per primera vegada.

2000, Biel Roda i Marta Grau

Tal com ja va passar 2 anys abans, els joves van tornar a ser els protagonistes del pregó. Biel Roda i Marta Grau van representar al jovent, davant l’absència de “l’Ironman”. Micròfon en mà van mantenir una conversació distesa parlant de “lo bo de Bellaterra”: la Font de la Bonaigua, El Club, l’Hostal, el Pla dels Estels… Van acabar concloent que el millor era la Festa Major.

2001, Assumpta Nebot

Assumpta Nebot, al 2001, va fer igual que Jordi Macarulla: celebrar els seus 25 anys a Bellaterra. Per això, segons va remarcar, s’havia de fer el balanç positiu del quart de segle que portava al poble. Al mateix temps, deixant constància de la germanor que ella va viure, va explicar la curiosa història del naixement dels gegants de Bellaterra, la Martina i el Domènec.

FOTOS: Pregó de la Festa Major de Bellaterra 2022 | Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Imatges: Esquirol de Bellaterra (1985-2004)