En el nomenclàtor de la ciutat de Sabadell, Bellaterra hi figura tal com mostra la placa de la fotografia. Com veieu no arribem a la categoria de carrer, només de passatge, tot i que en l’actualitat és molt més ampli que qualsevol carrer que el circumda. Per tant és de suposar que quan van posar-li el nom si que deuria ser un petit passatge de no massa valor urbanístic, just el necessari per posar-li el nom d’un llogaret poc important com Bellaterra. Bé, tot això són suposicions que caldria corroborar amb una visita als arxius de l’ajuntament, però ara estic de vacances.


La placa no és de les antigues ja que està en català, però tampoc està actualitzada. L’epítet “Zona residencial de Cerdanyola del Vallès” ho deixa ben clar. Especulant un xic més encara amb la història, no m’estranyaria gents que la iniciativa d’incloure al nomenclàtor de Sabadell el nom de Bellaterra fos de l’alcalde Marcet, que, com bé sabeu, va ser un veí molt actiu a la nostra comunitat i que en l’actualitat és centre de polèmica per la seva relació amb el règim franquista i la Falange. Fa un temps ja en vaig parlar en un article.


Això de “Zona residencial” s’escau pel fet que Bellaterra era considerada com un “barri o zona d’una ciutat destinats principalment a habitatges, generalment per a classes socials altes”. No hi ha dubte que quan es va fundar Bellaterra és va nodrir d’una “classe alta” provinent inicialment de Barcelona i després de Sabadell. Eren famílies riques que van trobar a d’indret un lloc magnífic per estiuejar. És el cas del meus avis Fàbregas (Maria i Joan). Però també hi van arribar famílies de “classe mitja” que buscaven un lloc sanitós per posar remei a malalties dels fills. Va ser el cas dels meus avis Roda, (Pepita i Frederic).


Amb el temps les coses (em refereixo a això de les “classes”) van anar canviant, sobretot a partir dels anys 60 quan moltes famílies van decidir establir la seva primera residència a Bellaterra; famílies que tot i no ser riques, es van hipotecar per fer-se una casa en un lloc ben bonic i amb l’afegit que hi havia una escola singular, el Tagore, on portar els fills. 


Però, tornant al passatge Bellaterra, bo seria que l’EMD demanés a l’ajuntament de Sabadell d’actualitzar la placa perquè hi posés la referència que ara li escau a Bellaterra: “EMD DE CERDANYOLA DEL VALLÈS” o millor encara “ENTITAT MUNICIPAL DESCENTRALITZADA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS”, perquè això de les sigles es un llenguatge no sempre entenedor. I, pel que fa a pujar de categoria, és  a dir que en lloc de “passatge” hi posi “carrer”, dependrà dels inconvenients que pot suposar alhora d’enviar cartes i canviar documents dels que allí habiten. Però, ser un “passatge” també es bonic, car el mot convidada a passejar.

Passatge de Bellaterra (Sabadell) | G. Maps