El 2023 és un any assenyalat pels Centres Cívics de Bellaterra. El “Joan Maragall” i el del Turó de Sant Pau fan 20 i 30 anys, respectivament. Ambdós van néixer amb l’objectiu de ser un punt d’encontre pel veïnat, però no sempre van tenir la força necessària per mantenir-hi una agenda social i cultural activa. Repassem avui la seva història.

L’anhel d’un espai comú per a tots els bellaterrencs

El 1998, la Unió de Veïns de Bellaterra, amb l’anhel d’aconseguir un espai comú per a tots els bellaterrencs, va impulsar un gran projecte: la construcció d’un Centre Cívic a Bellaterra. El “somni” es va començar a convertir en realitat quan l’Ajuntament de Cerdanyola va adquirir el terreny de la Plaça Maragall, allà on es troba avui dia, per 33 milions de pessetes, és a dir, prop de 200.000 euros.

Autor fotografia: Isabel Bernier

Es va fer un projecte provisional i es va sol·licitar una subvenció a la Generalitat; el Centre Cívic tindria una gran sala d’actes, sales per a les seus de les entitats bellaterrenques, despatxos i una terrassa. Amb tot això, es constituiria un lloc de trobada del veïnat que fos també respectuós amb l’entorn. En total, la seva construcció va costar 78 milions de les antigues pessetes, és a dir 470.000 euros aproximadament.

L’entrega simbòlica del Centre Cívic al poble de Bellaterra

5 anys més tard, el llavors alcalde de Cerdanyola, Toni Morral, va entregar als veïns el Centre Cívic Joan Maragall durant la Festa Major de Bellaterra de 2003. Es fa de manera simbòlica perquè l’edifici encara no es trobava en les condicions necessàries per ser utilitzat, ja que dins els pressupostos de l’Ajuntament d’aquell any no s’havia inclòs cap partida per dotar-lo del mobiliari necessari.

Tot i no estar dotat del material requerit, aquella mateixa Festa Major s’hi representa Diner Negre, una obra de la companyia teatral bellaterrenca La Inestable. A més, el mateix 2003, el Centre Cívic s’habilita com a col·legi electoral als comicis autonòmics del 16 de novembre i per Nadal hi té lloc la representació teatral dels Pastorets.

Autor fotografia: Josep Maria Mas

Amb la inauguració oficial, despatxos ocupats per les entitats?

Segons la revista l’Esquirol de Bellaterra, la inauguració oficial havia de ser l’abril de 2004. Així doncs, l’Ajuntament demana a les entitats bellaterrenques que ocupin els despatxos del Centre Cívic. Només ho faran el projecte “Bellaterra 75” i més tard la Unió de Veïns, les altres no ho fan per les característiques de les seves activitats.

Tot i la seva posada en activitat, que es pretenia fer amb la inauguració oficial, l’edifici encara tenia mancances que feien quasi inútils els despatxos que havien de ser ocupats; no tenien connexió a internet, els mòbils no tenien cobertura i la calefacció i la refrigeració no funcionaven.

Autor fotografia: Josep Maria Mas

Un Centre Cívic amb una activitat irregular

Per la Festa Major de 2004 van prosseguir amb les representacions teatrals de la companyia La Inestable, aquest cop va ser el torn de El Lindo Don Diego. No va ser fins a l’estiu de 2005, que el Centre Cívic gaudiria d’una programació cultural més extensa. De la mà d’Ignasi Roda, el 2005 es va posar en funcionament “L’estiu al Cívic”, un programa d’activitats pel mes de juliol amb mostres de danses populars, tertúlies, música alternativa, dansa contemporània, espectacles infantils, recitals poètics, cinema, etc. Quin va ser el problema? Roda ho va proposar un any bans, però l’Ajuntament, en aquell moment, va refusar el projecte. Tot i això, ja tocant l’estiu del 2005, el consistori finalment el va aprovar. L’organització tenia molt poc temps per a tirar-ho endavant, però finalment ho va fer.

Les activitats van tenir un ressò desigual, en part per la poca difusió que se li va poder donar, però també perquè a Bellaterra no existeix cap precedent de programació tan continuada. Al mateix temps, es va instal·lar de manera provisional un bar que va tenir molt bona acollida, tot i que va haver de ser tancat dos anys més tard per les queixes dels veïns pel soroll nocturn.

Després de l’estiu, vindria l’intent d’elaborar un programa per a la Festa Major de Bellaterra, però l’Ajuntament hi va posar moltes traves moltes pegues i no se’n va tirar endavant. El que sí que es va mantenir, amb motiu del 75è aniversari de Bellaterra, va ser l’exposició de 75 anys de trens, coordinada pel Santiago Vila Puig i en Josep Maria Mas.

Estava clar que Bellaterra necessitava un punt d’encontre, havia de ser el Centre Cívic, però li mancaven activitats. És per això que a finals de 2005, va redactar un document titulat “el Cívic: 15 punts de reflexió” i l’any següent la Unió de Veïns va presentar a l’ajuntament la “Proposta de funcionament i activitats del Centre Cívic de Bellaterra 2006”. No van rebre resposta i l’equipament va seguir quasi inoperant.

Finalment, el 2007, el Club Bellaterra demana a l’Ajuntament ocupar el Centre Cívic mentre durin les obres del nou Club; s’allibera al consistori d’elaborar una política cultural o social aplicable al Centre Cívic, però converteix un equipament que havia de ser per tots els veïns, en un d’iniciativa privada de manera temporal.

Avui dia, a l’edifici del Centre Cívic s’hi estableix la seu administrativa de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra.

El Centre Cívic del Turó de Sant Pau

Deu anys abans, el 1993, per la seva Festa Major, s’inaugurava el Centre Cívic del Turó de Sant Pau. Es va fer amb la presència de les principals autoritats d’un Ajuntament de Cerdanyola i el primer alcalde democràtic que va tenir la població, Celestino Sánchez (1979-1997), qui va ser alcalde durant 18 anys i es va fer càrrec de la seva construcció. Tot i aquest suport, cal dir que sense la perseverança de Juanjo Villanueva i les 100.000 pessetes que va dipositar cada família, l’equipament no hagués tirat endavant.

En el moment de la seva inauguració, el president de l’Associació de Veïns del Turó de Sant Pau ja va obrir les portes del Centre a tots els bellaterrencs, tot i que en aquells moments encara no s’havia adherit a Bellaterra.

La seva oferta cultural seria bastant restringida, ja que es limitava a l’àmbit del barri, però sí que es van donar col·laboracions amb entitats bellaterrenques; l’Associació Amics de Bellaterra en va organitzar tertúlies, es van representar obres teatrals de La Inestable per la Festa Major o s’hi van celebrar recitals i espectacles puntuals de la mà d’Ignasi Roda, entre altres activitats.

Centre Cívic del Turó de Sant Pau | Redacció
Centre Cívic del Turó de Sant Pau | Redacció

Els nou Centres Cívics de Cerdanyola

El de Bellaterra, el “Joan Maragall”, i el del Turó de Sant Pau es sumen a la llista de Centres Cívics de Cerdanyola. En total, avui dia, n’hi ha fins a nou. A part dels ja esmentats, es troven el de Montflorit, el del Turnonet, el de Sant Ramon, el de les Fontetes, el del Banús-Bonasort, el del Manonomunitat i el de Serraparera.

Els punts marcats en vermell són els Centres Cívics de Cerdanyola