El segle anterior va deixar diversos mitjans de comunicació a Bellaterra, com ara la revista gratuïta l’Esquirol, que s’editava en paper de forma bimensual, però sabíeu que també va existir una Ràdio a Bellaterra? Va ser gràcies a mossèn Argmengol i va durar dues temporades. Avui expliquem la història de Ràdio Bellaterra i l’intent fallit de Ràdio Esquirol.

Mossèn Armengol i els baixos de la rectoria

El 1960, l’Església de Bellaterra es va convertir en estudi de ràdio, concretament els baixos de la rectoria. Va ser gràcies a Joan Riu, un jove veí, i al mossèn Plàcid Armengol, que li va donar el seu beneplàcit. Després, s’hi varen apuntar altres joves bellaterrencs, com ara Agustí Uribe i Fàbregas, que segons s’explica al llibre “Bellaterra 1930-2005. Crònica de 75 anys“, amb 14 anys ell n’era “el locutor presentador”.

A Riu i a Uribe se li van sumar Jaime Rosal i José Pedro Cladera. Tots ells emetien els migdies i les tardes d’estiu i, segons apuntava Uribe, van “dinamitzar Bellaterra”. Entre altres, aquests estiuejants van crear festivals de ràdio al teatre de l’Hostal Sant Pancraç i fer “Ràdio Oberta“, una iniciativa de programa que durava dues o tres hores i convidaven a figures d’elencs de ràdios de l’entorn. Amb un toc cultural, van voler ser la continuació dels Jocs Florals que s’havien fet anys enrere a Bellaterra.

Imatge de Mossèn Armengol amb un militar a Bellaterra | “Bellaterra Crònica dels 75 anys”

La programació de Ràdio Bellaterra

A més de coronar a la Miss Bellaterra el 1960 i els festivals puntuals, també van crear programes per completar la seva graella; els diumenges a l’hora de dinar, com a sobretaula, s’emetia Bellaterra en el aire, que també incloïa un comentari religiós del mossèn Armengol, un dels capellans amb més rellevància que ha tingut el barri; els divendres era el dia de Bellaterra infantil.

També hi havia altres programes íntegrament religiosos com Hosanna, que comptava amb el quadre escènic i l’actualitat catòlica. A més, la música també va ser protagonista de la seva graella: Història de los cantantes, Jazz competition o Discos solicitados n’hi van formar part. Fins i tot, a la seva segona temporada, van emetre una sessió de teatre cedida per Radio Nacional de España.

Aquell estiu, però, el del 1961, van aturar les seves emissions i no van reprendre-ho fins el 1963 quan mossèn Armengol va tornar a autoritzar-ho i la retransmissió va durar un any mes. Llavors només s’emetia els diumenges de 13 a 14 hores, estava dirigida per Francesc Ramoneda com a tècnic de so i José Ramón Costajusa com a locutor, qui després seria periodista professional a Radio España de Barcelona. L’antena d’emissió anava des de la part més alta del campanar, fins a la torre Costajusa, a uns 200 metres de distància, ja que es trobava a la vorera de davant l’església. En aquella època només s’emetien anuncis de publicitat.

Mossèn Ermengol a Bellaterra

L’intent fallit de Ràdio Esquirol

El 1984 es va intentar llençar una nova emissora, Ràdio Esquirol. Tomàs Bosch, Joan Vilapuig i Pau Corbera van liderar un projecte que, de nou, pretenia ser una experiència estiuenca, però van ser molts el problemes tècnics que van tenir. Fins i tot, Corbera recorda que van rebre un avís de Governació per estar interferint alguna senyal d’una altra ràdio.

Amb Ràdio Esquirol es va tancar el capítol d’experiències radiofòniques de Bellaterra. A partir de llavors només destaca el projecte d’àudio anomenat Ràdio Galliners que va néixer en plena pandèmia de la mà del cronista i promotor cultural bellaterrenc Ignasi Roda. Va ser l’any 2020 i Roda produïa unes càpsules sonores on comentava les efemèrides del dia de diferents anys i una cançó per acabar l’emissió. L’enviament es feia de matinada i després de 50 programes durant l’època del confinament, es va difondre per Ràdio Granollers i se li va dedicar un article al diari El Punt Avui.

FOTO PORTADA: L’Església de la Parròquia de la Santa Creu a Bellaterra quan no tenia porxo, anys 40-50