L’art sempre ha mogut Bellaterra i, durant l’any 1976, ho va fer la dansa. Sabíeu que l’associació Amics de Bellaterra va organitzar un esdeveniment que va anomenar Festival Internacional de Dansa? Va ser durant l’any 1976 i va comptar amb la col·laboració de nombroses entitats, a més de ser un èxit artístic. Avui parlarem sobre el seu programa i la importància que va tenir la seva celebració.

El Primer Festival Internacional de Dansa de Bellaterra va tenir lloc els 26 i 28 de juny i els 2 i 3 de juliol de 1976. El va organitzar l’associació Amics de Bellaterra i va comptar amb la col·laboració de nombroses i importants entitats: la Diputació Provincial de Barcelona, els Ferrocarrils Catalans (ara FGC), el Foment Barcelonès d’Inversions, L’Ajuntament de Cerdanyola, les Joventuts Musicals, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Antoni Rovira Casas. A més, se li varen sumar entitats bellaterrenques com la Unió de Propietaris de Bellaterra (ara Unió de Veïns), el Club Bellaterra i l’Escola Tagore.

Amb aquest suport, varen muntar un escenari de 200 m² al poliesportiu de la mateixa Escola Tagore, en aquells moments al Carrer Sant Pancraç, a més de posar-hi una platea i habilitar unes grades amb una capacitat per 200 espectadors. Tot seguit, els Ferrocarrils van incorporar un servei de tren a la sortida dels espectacles. Les entrades per aquesta gran cita es van vendre més enllà de la geografia bellaterrenca. Hi va haver punts de venda a Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Terrassa i Granollers.

A l’hora de confeccionar els espectacles, es va comptar amb l’ajuda de grans assessors artístics com Pastora Martos, professora de dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona, i Ramón Solé, director del Ballet Contemporani de Barcelona. Tot plegat, en l’àmbit artístic, el festival va ser un gran èxit, però, malauradament, no es pot dir el mateix de l’àmbit econòmic.

La celebració de l’esdeveniment va ser un èxit, però la seva valoració final amarga, ja que l’associació Amics de Bellaterra va haver de recórrer a un grup de persones demanant cobertura econòmica per a poder assegurar el pagament de les despeses. Els diners eren un motor molt important i el gran cost que va suposar la primera i única edició, va fer que no es pogués repetir més.

Programació del Primer Festival Internacional de Dansa de Bellaterra 1976

  • Ballet Contemporani de Barcelona amb la participació de Monique Janotta i Falko Kapuste, primers ballarins estrelles de l’Òpera de Düsseldorf.
  • Ballet Contemporani de Barcelona amb la participació de Claire Motte i George Piletta, primers ballarins estrelles de l’Òpera de París.
  • Esbart dansaire de Rubí
  • Companyia de Ballet Clásico Español amb Rafael de Córdova